Страва з Донеччини увійшла до енциклопедії «Гастроспадщина України»

Источник:  vchasnoua.com  /  13:04, 2 Декабря 2020

Традиції приготування авдіївської каші увійшли до проєкту Українського центру культурних досліджень «Гастроспадщина України»

Страву під назвою «Авдіївська каша» можна побачити у меню провідних кафе міста.

Украінськии центр культурних досліджень у жовтні 2020 року започаткував проєкт «Гастроспадщина України: традиції гостинності та культура приготування страв». Однією зі страв, яка увійшла до всеукраїнської енциклопедію стала авдіївська каша, повідомляє Управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації.

Згідно з переказами місцевих жительок, традиція приготування авдіївської каші існує з кінця 19 сторіччя. Традиція приготування страви передається від покоління до покоління на рівні родин.

«Авдіївська каша була елементом як ритуальної, так і святкової родинної кухні. В якості ритуальної страви (була самостійною стравою (не була замінником куті) на поминальних трапезах). Як святкова страва подавалась в якості десерту насамкінець застілля», — йдеться у повідомленні.

Рецепт приготування каші у носіїв відрізняється кількістю інгредієнтів та послідовністю закладки продуктів. Кожна з господинь дотримується родинної традиції приготування каші. Показником добротної страви вважалась якість і кількість використаних продуктів — це вважалось іміджевим підходом до приготування. Правильно приготована каша має легку структуру, солодко-ванильно-молочний смак, білий із жовтим відтінком колір.

Рецептура приготування традиційної «Авдіївської каші»: на 1 стакан рису до 10 яєць, 250 гр вершкового масла, молоко в пропорції 1/ 2,5, сіль, цукор за смаком. Рис круглої форми треба трошки проварити, потім промити, розкласти на рушнику і просушити до повного висихання. Потім знову проварити до пів готовності, влити збиті яйця, молоко, знову проварити при постійному помішуванні. Кінцевий етап приготування — це закутати кашу в подушки, щоб вона там томилася і набрала того самого смаку і кольору.

З 2018 року в місті проходить фестиваль «Авдіївка ФМ», де авдіївська каша популяризується серед місцевої громади (проводяться майстер-класи з приготування, поширюються рецепти приготування).

В Авдіївці планують розробити бренд «Авдіївська каша». Також громада створила «Клуб любителів авдіївської каші», вносить в меню провідних кафе страву під назвою «Авдіївська каша». Громада самостійно популяризує своє надбання, таким чином залучаючи людей до внутрішнього туризму.

Наверх