З 1 січня 2022 року в українських школах з’явиться нове меню для учнів.
"Апостроф" розповідає, які були запроваджені стандарти шкільного харчування та чим тепер годуватимуть дітей у навчальних закладах.
Перехід на нові стандарти шкільного харчування тривав понад 12 місяців і з 1 січня усі навчальні заклади мають годувати своїх учнів за новими рецептами. У рамках реформи шеф-кухар Євген Клопотенко спеціально розробив 160 страв.
Чим заборонено годувати дітей у школах
- м'ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- гриби;
- непастеризоване молоко та молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, газовані напої та кава.
- рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру та підсолоджувачів;
- продукти, у тому числі чіпси та сухарики з вмістом солі більше 0,12 г на 100 г готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 г на 100 г готового продукту;
- продукція домашнього виробництва;
- під забороною продаж кондитерських виробів та солодких продуктів, у тому числі вироби з кремом та морозиво.
Чим годуватимуть дітей у школах з 1 січня
Перші страви:
- Суп овочевий
- Мінестронt
- Бульйон овочевий
- Суп Авголемоно
- Суп з крупою перловкою або рисом та томатом
- Суп гороховий
- Борщ із картоплею
- Полтавський борщ із сливовим варенням
- Зелений борщ із шпинатом
- Морквяний або картопляний крем-суп
- Суп із квасолі
- Суп білий з галушками
- Капустняк із гарбузом
- Суп-пюре із сочевиці
Страви з яєць:
- звичайний або безглютеновий скрамбл
- пухкий омлет з додаванням орегано
- фріттата
М'ясні та рибні основні страви:
- Пастуший пиріг з куркою
- Тушкована капуста з овочами та м'ясом
- Куліш з курячим м'ясом
- Плов із курячим м'ясом
- Чилі кон карне з куркою
- Котлета по-міланськи із сиром
- Курячі нагетси
- Курка по-італійськи
- Курячий шницель
- Запечене філе курки з орегано
- Куряче стегно у гірчичному соусі
- Курка запечена в імбирному соусі
- Печеня по-домашньому з куркою
- Курка тушкована в соусі гуляш з кмином
- Бігос з гречкою та курячим м'ясом
- Чахохбілі з куркою
- Ліниві голубці з яловичиною
- Плов із булгуру та свинини
- Болоньєзе
- Кебаб із сиром
- Бефстроганів з вареною яловичиною
- Гуляш із вареної яловичини
- Китайське жарке зі свининою
- Французьке жарке з яловичиною
- Верещака із яловичини
- Смажене по-домашньому зі свинини
- Чилі кон карне з яловичиною
- Рибні нагетси
- Риба запечена з морквою та цибулею
- Риба тушкована з овочами у томаті
- Мінтай, запечений у соусі "Бешамель"
- Рибні фрикадельки/стіки/котлети
- Рибний закритий пиріг зі спеціями
Головні гарніри:
- Овочі з соусом "Бешамель"
- Товчанка
- Пшоняна каша з квашеною капустою
- Горохове пюре із зеленого гороху
- Горохове пюре з чорносливом
- Лобіо з квасолею
- Сочевиця зі спеціями
- Квасоля біла/червона
- Кус-кус
- Галушки
- Ньоки картопляні (галушки)
- Рис із кмином або з ореганом
- Варена картопля
- Гречана каша з чебрецем
- Булгур
- Овочева паелья з куркумою (опціонально додаються морква та цибуля)
- Гречка з томатною пастою
- Каша пшенична
- Картопляне пюре з орегано
- Банош
- Овочеві соті
- Овочеве рагу із зеленим горошком
- Кабачки в панірувальних сухарях
- Різотто із зеленим горошком та сиром
Десерти для дітей:
- Сирна або рисова запіканка з ягідним кюлі
- Мак енд чіз
- Пан де калатрава
- Манний пудинг
- Бланманже
- Оладки кукурудзяні з манкою
- Бурякові панкейки
- Яблуко запечене із сиром
- Яблуко каркаде
- Шуліки з маком
- Печиво цитрусове
- Печиво вівсяне
- Ліниві вареники
- Сінабон із корицею
- Вертута з яблуком
- Тост з гороховим пюре та яйцем
- Запіканка морквяно-яблучна
- Запеканка сирна з яблуком та морквою/бананом та сметаною
- Кіфлік
- Львівський сирник із морквою
- Вегетаріанський закритий пиріг
- Запіканка пшоняна з гарбузом
Безглютенові десерти:
- Бісквіт банановий безглютеновий
- Булочки з корицею безглютенові
- Млинці безглютенові
Корисні напої:
- Компот з ягодами та м'ятою
- Узвар
- Кисель вишневий
- Какао з молоком
- Напій із шипшини
- Чай масалу
- Чай з липою або з мелісою
- Соки: яблучний, томатний, виноградний, морквяний, сливовий, абрикосовий
При потребі - в окремих навчальних закладах можуть розробити дієтичне меню для певних дітей, проте рішення та рекомендації щодо харчування виносить лише лікар. Як приклад, дітям з особливими дієтичними потребами можуть замінити ячну кашу гречаною і т.п.
Вартість нового шкільного харчування
За словами шеф-кухаря Євгена Клопотенка, вартість його меню лише на 2-3 грн перевищує суму, яку виділяють на харчування одного учня. Наприклад, якщо раніше виділялося 13-14 гривень, то після нововведень – 17 гривень. У кожних регіонах бюджети на харчування учнів збільшуватимуть.