Українські школи перейшли на нове харчування: чим можна та заборонено годувати дітей?

Джерело:  apostrophe.ua  /  10:37, 2 Січня 2022

При потребі - в окремих навчальних закладах можуть розробити дієтичне меню для певних дітей, проте рішення та рекомендації щодо харчування виносить лише лікар

З 1 січня 2022 року в українських школах з’явиться нове меню для учнів.

"Апостроф" розповідає, які були запроваджені стандарти шкільного харчування та чим тепер годуватимуть дітей у навчальних закладах.

Перехід на нові стандарти шкільного харчування тривав понад 12 місяців і з 1 січня усі навчальні заклади мають годувати своїх учнів за новими рецептами. У рамках реформи шеф-кухар Євген Клопотенко спеціально розробив 160 страв.

Чим заборонено годувати дітей у школах

  • м'ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
  • гриби;
  • непастеризоване молоко та молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
  • непастеризовані соки, газовані напої та кава.
  • рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру та підсолоджувачів;
  • продукти, у тому числі чіпси та сухарики з вмістом солі більше 0,12 г на 100 г готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 г на 100 г готового продукту;
  • продукція домашнього виробництва;
  • під забороною продаж кондитерських виробів та солодких продуктів, у тому числі вироби з кремом та морозиво.

Чим годуватимуть дітей у школах з 1 січня

Перші страви:

  • Суп овочевий
  • Мінестронt
  • Бульйон овочевий
  • Суп Авголемоно
  • Суп з крупою перловкою або рисом та томатом
  • Суп гороховий
  • Борщ із картоплею
  • Полтавський борщ із сливовим варенням
  • Зелений борщ із шпинатом
  • Морквяний або картопляний крем-суп
  • Суп із квасолі
  • Суп білий з галушками
  • Капустняк із гарбузом
  • Суп-пюре із сочевиці

Страви з яєць:

  • звичайний або безглютеновий скрамбл
  • пухкий омлет з додаванням орегано
  • фріттата

М'ясні та рибні основні страви:

  • Пастуший пиріг з куркою
  • Тушкована капуста з овочами та м'ясом
  • Куліш з курячим м'ясом
  • Плов із курячим м'ясом
  • Чилі кон карне з куркою
  • Котлета по-міланськи із сиром
  • Курячі нагетси
  • Курка по-італійськи
  • Курячий шницель
  • Запечене філе курки з орегано
  • Куряче стегно у гірчичному соусі
  • Курка запечена в імбирному соусі
  • Печеня по-домашньому з куркою
  • Курка тушкована в соусі гуляш з кмином
  • Бігос з гречкою та курячим м'ясом
  • Чахохбілі з куркою
  • Ліниві голубці з яловичиною
  • Плов із булгуру та свинини
  • Болоньєзе
  • Кебаб із сиром
  • Бефстроганів з вареною яловичиною
  • Гуляш із вареної яловичини
  • Китайське жарке зі свининою
  • Французьке жарке з яловичиною
  • Верещака із яловичини
  • Смажене по-домашньому зі свинини
  • Чилі кон карне з яловичиною
  • Рибні нагетси
  • Риба запечена з морквою та цибулею
  • Риба тушкована з овочами у томаті
  • Мінтай, запечений у соусі "Бешамель"
  • Рибні фрикадельки/стіки/котлети
  • Рибний закритий пиріг зі спеціями

Головні гарніри:

  • Овочі з соусом "Бешамель"
  • Товчанка
  • Пшоняна каша з квашеною капустою
  • Горохове пюре із зеленого гороху
  • Горохове пюре з чорносливом
  • Лобіо з квасолею
  • Сочевиця зі спеціями
  • Квасоля біла/червона
  • Кус-кус
  • Галушки
  • Ньоки картопляні (галушки)
  • Рис із кмином або з ореганом
  • Варена картопля
  • Гречана каша з чебрецем
  • Булгур
  • Овочева паелья з куркумою (опціонально додаються морква та цибуля)
  • Гречка з томатною пастою
  • Каша пшенична
  • Картопляне пюре з орегано
  • Банош
  • Овочеві соті
  • Овочеве рагу із зеленим горошком
  • Кабачки в панірувальних сухарях
  • Різотто із зеленим горошком та сиром

Десерти для дітей:

  • Сирна або рисова запіканка з ягідним кюлі
  • Мак енд чіз
  • Пан де калатрава
  • Манний пудинг
  • Бланманже
  • Оладки кукурудзяні з манкою
  • Бурякові панкейки
  • Яблуко запечене із сиром
  • Яблуко каркаде
  • Шуліки з маком
  • Печиво цитрусове
  • Печиво вівсяне
  • Ліниві вареники
  • Сінабон із корицею
  • Вертута з яблуком
  • Тост з гороховим пюре та яйцем
  • Запіканка морквяно-яблучна
  • Запеканка сирна з яблуком та морквою/бананом та сметаною
  • Кіфлік
  • Львівський сирник із морквою
  • Вегетаріанський закритий пиріг
  • Запіканка пшоняна з гарбузом

Безглютенові десерти:

  • Бісквіт банановий безглютеновий
  • Булочки з корицею безглютенові
  • Млинці безглютенові

Корисні напої:

  • Компот з ягодами та м'ятою
  • Узвар
  • Кисель вишневий
  • Какао з молоком
  • Напій із шипшини
  • Чай масалу
  • Чай з липою або з мелісою
  • Соки: яблучний, томатний, виноградний, морквяний, сливовий, абрикосовий

При потребі - в окремих навчальних закладах можуть розробити дієтичне меню для певних дітей, проте рішення та рекомендації щодо харчування виносить лише лікар. Як приклад, дітям з особливими дієтичними потребами можуть замінити ячну кашу гречаною і т.п.

Вартість нового шкільного харчування

За словами шеф-кухаря Євгена Клопотенка, вартість його меню лише на 2-3 грн перевищує суму, яку виділяють на харчування одного учня. Наприклад, якщо раніше виділялося 13-14 гривень, то після нововведень – 17 гривень. У кожних регіонах бюджети на харчування учнів збільшуватимуть.

Вгору